Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska

Miksi erota kirkosta?

Uskotko seuraaviin?

- - Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista - -
- - Me palvomme yhtä Jumalaa, joka on kolminainen, ja kolminaisuutta, joka on yksi Jumala, persoonia toisiinsa sekoittamatta ja jumalallista olemusta hajottamatta. Isällä on oma persoonansa, Pojalla oma ja Pyhällä Hengellä oma, mutta Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen jumaluus on yksi, yhtäläinen on heidän kunniansa ja yhtä ikuinen heidän majesteettisuutensa. - -

Katkelmat ovat uskontunnustuksista, jotka kirkkolain mukaan ovat evankelis-luterilaisenkirkon dogmipohjaa.

Jos katsomuksesi on toinen, kuulut siihen enemmistöön suomalaisia, joka ei usko kristinuskon perusoppeihin. Se on yksinäänkin riittävä syy erota.

Maksatko?

Kirkollisveroa maksetaan seurakunnasta riippuen 1–2 % tuloista. Keskimääräinen vero on noin 250 € vuodessa kirkon jäsentä kohti. Työikäistä kohti laskettuna vero on suurempi. Oman verosi voit laskea verolaskurilla.

Kirkollisveroa maksetaan kokonaisilta vuosilta. Eroamalla nyt vältyt seuraavan vuoden kirkollisverolta.

Juhlitko?

Lapsen syntymään ja aikuistumiseen sekä parisuhteen solmimiseen ja kuolemaan liittyy uskontoon pohjaavia ja uskonnollisia riittejä. Lisäksi kirkot tarjoavat rituaaleille hienot puitteet maksutta. Monelle näiden juhlien viettäminen on syy kuulua kirkkoon.

Juhlat kuitenkin onnistuvat oikein hyvin ilman "pakollista" kirkko-osuutta tai papin aamenta. Uskonnottomat nimiäiset, häät ja hautajaiset ovat aivan yhtä arvokkaita tilaisuuksia ja lisäksi monesti enemmän kohteensa näköisiä. Apua ohjelmaan ja tarvittaessa ulkopuolisen juhlapuhujan saa Pro-Seremonioilta. Ripille pääsy ei ole pakollista naimisiin menon, kummina olon tai minkään muunkaan vuoksi. Halutessaan 15–16 -vuotias nuori voi käydä esimerkiksi Prometheus-leirin, jonka jälkeen hänelle voidaan järjestää aivan vastaavat juhlat lahjoineen ja puheineen, ilman pakollista kirkkokäyntiä.

Harva kaipaa pappia pitämään puhetta tupaantuliaisiin tai syntymäpäiville. Miksi sitten tavan vuoksi pappi vahvistaisi avioliittosi, ellet usko papin opettamiin asioihin? Ja miksi pappi siunaisi ruumiin, jos vainaja ei eläessään uskonut kirkon opetuksiin? Kannattaa myös muistaa, että 15-vuotiaana moni on hyvin herkässä iässä ja rippileirillä uskonto, uskoontuleminen ja seurakunnan aktiivinen jäsenyys ovat kuitenkin pääasia. Haluatko välttämättä altistaa lapsesi indoktrinaatiolle sellaiseen asiaan, johon et itse usko?

Siviilivihkimisten osuus ylitti 50% vuonna 2014. Myös kastettujen osuus syntyneistä vähenee noin prosenttiyksikön vuodessa, ja nyt noin 30% vauvoista jää uskontokuntien ulkopuolelle. Vainajistakin jo yli 10% saatetaan hautaan ilman kirkkoa.

Autatko?

Jotkut arvelevat kirkon tekevän paljon hyväntekeväisyyttä. Todellisuudessa pääosa kirkollisveroista kuluu henkilöstö- ja kiinteistökuluihin.

Kymmenestä eurosta kirkko käyttää vain euron hyväntekeväisyyteen. Vuoden 2015 seurakuntien tilinpäätösten mukaan diakonian osuus kirkon menoista oli noin 10%. Summa on laskettu vyöryttämällä, eli mm. hallinnon menoista tietty osa on laskettu mukaan diakoniamenoihin. Ja vaikka kirkko käyttäisi diakoniatyöhön 99 prosenttia tuloistaan, on parempi antaa rahaa järjestölle jonka tavoite on 100-prosenttisesti hyväntekeväisyys.

Sitäpaitsi miksi auttaisit aatteellisen kanavan kautta, jos et aatteeseen usko? Neutraaleja kanavia on olemassa.

Eroaminen kestää minuutin...