Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2006-11-20

Tampereen vapaa-ajattelijat ry hakee hallinto-oikeudesta muutosta väestörekisterikeskuksen päätökseen

Väestörekisterikeskus on päättänyt olla myymättä osoitetietoja eroakirkosta.fi -sivuston mainontaan. VRK perusteli päätöstään mm. siten, että tietojen luovutus vaarantaisi sen kuvaa puolueettomana valtion viranomaisena.

Yhdistyksemme hallinto-oikeusvalitus nojaa lähtökohtaan, että valtion virkamiehen pitää olla yhdenvertainen kaikkia toimijoita kohtaan, eivätkä virkamiesten henkilökohtaiset mieltymykset saa vaikuttaa päätöksiin. Lisäksi VRK teki virheellisiä olettamuksia koskien hakemustamme. Hakemuksen tarkoitus on saada apuväline kirkostaeroamiskampanjan tueksi. Kysymyksessä ei ole kirkon jäsenille osoitettu kampanja, vaan kaikille tarkoitettu eräänlainen tietoisku. Kehottaminen eroamaan kirkosta on perustuslain mukainen oikeutemme. Meillä on oikeus osoittaa sanomamme kaikille maassa asuville siitä riippumatta, ovatko jäseninä seurakunnassa vai eivät.

Olemmeko yhdenvertaisia lain edessä?

Eroakirkosta.fi -sivusto on laillinen sivusto, jonka toiminta perustuu mm. perustus - ja uskonnonvapauslakiin. Perustuslain mukaan Suomessa on mielipiteenvapaus ja siihen perustuen kehotus kirkosta eroamiseen on laillista. Eroakirkosta.fi -sivuston ylläpitäjät ovat nyt jo toistamiseen kohdanneet vastustusta virkamiesten taholta sivustoa kehittäessään ja markkinoidessaan. Ensimmäisen kerran kohtasimme vastustusta, kun Tampereen kaupungin liikennelaitos kielsi mainokset busseissaan. Asia on tällä hetkellä Korkeimman hallinto-oikeiden käsittelyssä.

Onko todellakin niin, että tämän päivän Suomessa evankelis-luterilaisella kirkolla on erityisasema, jota virkamiehet saavat suojella jopa lakia rikkoen? Näiden kahden tapauksen perusteella näyttää siltä, että matkaa kohti suvaitsevaista, moniarvoista ja täydellistä demokratiaa on vielä paljon jäljellä. Kaikkien toimijoiden näkemyksistään ja tavoitteistaan riippumatta pitää saada lainsäätäjien ja - valvojien sekä virkamiesten taholta samanlaista kohtelua.

Jo 20 000 eronnut tänä vuonna sivuston kautta

Tänä vuonna 20 000 eronneen raja rikottiin 16.11. Vuonna 2005 vastaava tapahtui vasta 18.12. Sivuston osuus kaikista kirkosta eronneista oli viime vuonna 70 % . Jos osuus on tänä vuonna sama, on tähän päivän mennessä eronnut kirkosta vähän yli 29 000 ihmistä. Marraskuussa alkupuolella kirkosta eroaminen on kasvanut 18 % verrattuna vuoden 2005 marraskuuhun. Eroakirkosta.fi -sivustolla uskotaan, että tänä vuonna ensimmäisen kerran evankelis-luterilaisesta kirkosta eroaa yli 40 000 ihmistä.

Asiaanliittyvää

» Hakemus osoitetietojen saamiseksi eroakirkosta.fi -sivuston suoramarkkinointiin Väestörekisterikeskukselta

» Väestörekisteri: Valitusosoituksella varustettu kielteinen päätös

» Vaatimukset hallinto-oikeudessa: Väestörekisterikeskuksen päätös on kumottava

» Tampereen Kaupungin Liikennelaitos kielsi www.eroakirkosta.fi-sivuston mainokset