Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2014-10-31

Tiedote

Ortodoksitkin eroavat räsäskohuissa aktiivisemmin

Eroakirkosta.fi-palvelu tutki tarkemmin eri eropiikkien anatomiaa ja huomasi, että myös ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat eroavat räsäskohuissa huomattavan aktiivisesti. Sunnuntaina alkaneessa eropiikissä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet erosivat noin yhdeksän kertaa aktiivisemmin kuin normaalisti. Ortodoksien osalta erovauhti oli yli viisinkertainen. Sama ilmiö tapahtui myös vuoden 2010 Homoillan eropiikissä.

- Ortodoksien kirkosta eroamisen kasvu on todella yllättävää, kun tietää, että ortodoksit ovat kirkkonsa jäseninä selvästi tietoisemmin kuin evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. On todella vaikea selittää, miksi myös ortodoksit eroavat kirkosta ns. räsäskohujen aikana. Se on ainakin varmaa, että kirkosta eroaminen räsäskohujen aikana ei ole pelkästään protesti evankelis-luterilaista kirkkoa vastaan, toteaa Petri Karisma.

Lokakuussa 2010 tapahtuneella Homoilta-eropiikillä ja tällä uusimmalla on muitakin samankaltaisuuksia. Päivi Räsäsen toiminta aktivoi erityisesti miehiä eroamaan kirkosta. Miesten osuus eroajista on merkittävästi suurempi, eli 60 prosenttia, kun se normaalisti on 51-54 prosentin välillä. Vastaava ilmiö koettiin 2013 heinäkuussa tapahtuneen "Suomen laki vai Raamattu" -kohun kanssa, jolloin miesten osuus eroajista oli myöskin 60 prosenttia.

Tässä eropiikissä 35-45 vuotiaiden suhteellinen osuus kasvoi selvästi, kun taas nuorten naisten ja yli 45-vuotiaiden miesten suhteellinen osuus pieneni. Suurista kaupungeista vain Vantaalla yli 45-vuotiaiden naisten osuus kasvoi merkittävästi, kenties koska Tikkurilan seurakunta osallistuu perjantaina alkaville Sexhibition-messuille. Eropiikki vaikutti erityisesti keskikokoisissa kunnissa, joiden suhteellinen osuus eronneista nousi hieman suurten kaupunkien kustannuksella.

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

Tunnin välein päivittyvä grafiikka
https://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/tanaan.html

Reaaliaikainen laskuri
https://eroakirkosta.fi/static/nyt.txt

Eroakirkosta.fi-palvelun tilastografiikkaa laajemmin
https://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/

LISÄTIETOJA:

Petri Karisma
040 748 9532

Kaj Torrkulla
045 884 3633

Johanna Sauna-Aho