Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2013-11-21

Tiedote

Eroakirkosta.fi-palvelu täyttää 10 vuotta 21.11.2013

Vapaa-ajattelijoiden eräs päätavoite on aina ollut kirkon ja valtion erottaminen toisistaan. Viimein tämä näyttää olevan mahdollista, kiitos eroakirkosta.fi-palvelun.

Kun eroakirkosta.fi-palvelu perustettiin marraskuussa 2003, asetettiin sille kolme tavoitetta: kirkosta eroamisen helpottaminen, keskustelun synnyttäminen valtionkirkon asemasta sekä julkisuuden saaminen uskonnottomuudelle ja vapaa-ajattelulle.

Yksi keskeinen peruste evankelis-luterilaisen kirkon valtiolliselle asemalle on jäsenmäärä. Mitä pienempi osa kansasta kuuluu kirkkoon, sitä vaikeampi kirkon on perustella valtiollista erityisasemaansa. Eroakirkosta.fi-palvelu on vähentänyt kirkon jäsenmäärää lähes 400 000 jäsenellä kymmenessä vuodessa. Jäsenten väheneminen tarkoittaa valtionkirkolle myös kirkollisveron vähenemistä.

Kirkosta eroaminen on ollut kestoaihe uutisissa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Tämä on tuonut mukanaan keskustelun valtionkirkon asemasta. Luonnollisesti sekä uskonnottomuus että vapaa-ajattelu ovat hyötyneet näistä uutisista ja keskusteluista. Yhtenä esimerkkinä on se, että uskonnottomat mielletään nykyään aivan oikeaksi väestöryhmäksi. Uskontokuntiin kuulumattomia henkilöitä on Suomessa jo reilusti yli miljoona.

- Miksi Suomessa pitää olla kirkko, joka kytkeytyy erittäin voimakkaasti julkiseen valtaan? Kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta olisi parempi, jos jokainen vakaumus, oli se sitten uskonnollinen tai muu katsomus, hoitaa omat asiansa ilman valtion avustusta. Pitääkin kysyä aivan suoraan, mitä Suomi saa valtionkirkkojärjestelmästä, kysyy Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma.

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan, tämä on yleisesti hyväksytty periaate, joka hallitsee demokraattisten maiden politiikassa ja instituutioissa.

Suomen valtion tulisi siirtyä kohti tunnustuksettomuutta. Tunnustukseton valtio kohtelee kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti eikä ota kantaa minkään uskonnon tai vakaumuksen puolesta tai sitä vastaan. Uskonto ja vakaumus ovat yksityisasioita, eikä henkilöä pidä pakottaa ilmaisemaan uskontoaan tai vakaumustaan. Tunnustukseton valtio turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotka nojaavat perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Eroakirkosta.fi-palvelu on tekemässä tarkempaa raporttia kymmenen vuoden toiminnastaan. Asioista tiedotetaan myöhemmin talven aikana palvelun 10-vuotisjuhlavuoden aikana.

LISÄTIETOJA:

Petri Karisma
040 748 9532

Johanna Sauna-aho

Kaj Torrkulla
045 884 3633