Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2010-05-17

Tiedote 17.5.2010

Kirkosta eroajat entistä useammin naisia

Kirkosta eroavien sukupuolijakauma tasoittuu. Tänä vuonna naiset ovat eronneet yhtä vilkkaasti kuin vuotta aiemmin, kun miesten määrä on vähentynyt yli kymmenesosan. Naisten osuus on kasvanut 3 prosenttiyksikköä vuoden aikana. Miehiä eroajista on silti edelleen yli 55%.

- Naisten osuuden kasvu on yllättävää. Se on yleensä pysynyt varsin tasaisena, mutta nyt on havaittavissa selvä pidempiaikainen korotus. Aikaisemmin tasa-arvokysymykset ovat nostaneet naisten ero-osuutta vain hetkellisesti, toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Heikki Orsila. "Kirkkoa on viime vuosina koetellut useampi tasa-arvokysymys; naispappeus, homojen vihkiminen ja sukupuolenkorjaukset. Tänä vuonna näemme kuinka naisen valinta tai valitsematta jättäminen piispan vaalissa vaikuttaa. Imatran kirkkoherran paluu virkaansa oli selvä tasa-arvokysymys. Se kaksinkertaisti eroamisen Imatralla vuonna 2009. Erityisesti vanhemmat henkilöt erosivat Imatralla, mutta naisten osuuteen se ei vaikuttanut."

Pelastaako naispiispa?

Kirkolle naisten eroaminen on ehkä vielä miehiä kipeämpi ongelma. Perinteisesti naiset ovat toimineet enemmän perheen parissa ja päättäneet lasten kasvatuksesta. Seurakuntien perhekerhot voivatkin tulevaisuudessa tyhjentyä.

Irja Askolaa povataan seuraavaksi Helsingin piispaksi. Tätä ennen nainen ei koskaan ole ollut piispanvaalin toisella kierroksella. Pelastaisiko naisen valinta kirkon?

Vapaa-ajattelijat eivät usko tähän. - Askolan valinta ei toisi naisia kirkkoon, vaan lisäisi konservatiivisimpien miesten eroamista, arvioi Orsila.

Eroakirkosta.fi-palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Palvelua on käyttänyt 192 000 suomalaista. Sen osuus on noin 90% kaikista eroista. Tampereen vapaa-ajattelijat ry on uskonnottomien yhdistys, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta. Tampereen vapaa-ajattelijat on myös elamankatsomustieto.fi- ja uskomaton.fi-projektien taustayhteisö.

Lisätietoja:

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja
040-732 5989

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (ruotsin- ja suomenkielinen asiointi)
050-525 1606

Johanna Sauna-aho
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja

Petri Karisma
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja
040-748 9532

TOIMITUKSILLE TIEDOKSI:

Tiedote perustuu tilastoihin väliltä 1.1.-11.5. vuosilta 2009 ja 2010. Lisätietoja ja paikkakuntakohtaisia lukuja saa tiedottajilta sekä sähköpostilla osoitteesta info@eroakirkosta.fi.