Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2013-07-17

Tiedote

Räsäs-kohussa yli 6500 kirkosta eronnutta - eroajat suurelta osalta aikuisia miehiä

Kirkosta eroaminen lähti taas kasvuun maanantai-iltana. Sunnuntaina kirkosta erosi eroakirkosta.fi-palvelun kautta 318, kun taas maanantaina erosi 454 kirkon jäsentä. Eilen erosi kirkosta 383 kirkon jäsentä. Normaalisti heinäkuussa eroaa noin 70 ihmistä päivässä. Tilastotietoa kirkosta eroamisen kehityksestä löytyy sivulta https://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/.

Eroaminen kiihtyi uudestaan, kun Räsänen toisti kantansa lain ja Raamatun suhteesta. "Lakeja tulee noudattaa ellei esivalta käske tekemään syntiä. Eli jotakin Jumalan tahdon vastaista, esimerkiksi ihmisoikeuksien loukkaamista", Räsänen sanoi maanantain A-studiossa.

Nyt käynnissä olevassa Räsäs-kohussa eniten kirkosta eroaa 20-49-vuotiaita suurissa kaupungeissa asuvia miehiä. Alkukesästä kirkosta eronneista oli 54 prosenttia miehiä, Räsäs-kohun aikaan 61 prosenttia. Normaalisti aktiivisesti eroavat 18-19-vuotiaat ovat sivuuttaneet koko Räsäs-kohun ja erosivat kirkosta tavallista vähemmän.

Pienissä kunnissa Räsäs-kohu ei ole muuttanut eroajien ikäprofiilia, toisin kuin keskikokoisissa ja suurissa kunnissa. On hyvä muistaa, että nyt kirkosta erottiin neljässä päivässä lähes saman verran kuin normaalisti koko kesänä. Osoitteesta http://orvokki.net/Rasanen löytyvät tilastot ja grafiikat selvittävät eroamisia tarkemmin.

- On vaadittu sisäministeri Päivi Räsäsen eroamista ministerin tehtävistä tai kirkollisten asioiden siirtämistä toiselle ministerille. Tärkeämpää olisi kuitenkin pohtia, miksi valtioneuvostossa on Suomessa kirkollisista asioista vastaava ministeri? Onneksi tämänkertainen keskustelu on osoittanut sen, että virheellisiä ja yhteiskunnallisesti vaarallisia sanomisia ei voi nykyaikaisessa Suomessa selitellä teologisilla kiemuroilla suoriksi, pohtii Petri Karisma.

- Ministeritason päättäjän ei haluta toimivan Raamatun ihmisoikeuskäsitysten perusteella. Eropalautteista näkyy, että kun tämänkaltaiset kohut tuovat kristilliset opit keskusteluun, ihmiset eroavat huomatessaan, etteivät ne tunnu omaan ajatusmaailmaan sopivilta. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenistä suuri osa ei ole sitoutunut kirkon oppeihin. Tämä ei ole yllätys, sillä heidät on vauvoina liitetty aatteelliseen järjestöön, jonka arvoja ja oppeja he eivät luonnollisestikaan siinä iässä voi tuntea tai ymmärtää, jatkaa Petri Karisma.

Eroakirkosta.fi-palvelu tuomitsee jyrkästi sisäministeri Päivi Räsäsen kodin töhrimisen. Kaikilla kuuluu olla sama omaisuuden ja yksityisyydensuoja, olivat he sitten politiikkoja tai tavallisia kansalaisia, olivat heidän mielipiteensä mitä tahansa.

Suomen valtion tulisi siirtyä kohti tunnustuksettomuutta. Tunnustukseton valtio kohtelee kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti eikä ota kantaa minkään uskonnon tai vakaumuksen puolesta tai sitä vastaan. Uskonto ja vakaumus ovat yksityisasioita, eikä henkilöä pidä pakottaa ilmaisemaan uskontoaan tai vakaumustaan. Tunnustukseton valtio turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotka nojaavat perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

LISÄTIETOJA:

Petri Karisma
040 748 9532

TIETOA TOIMITUKSILLE!

Taustaa tilastodatalle:

Tilasto-excelissä on verrattu touko-kesäkuusta otettua 4704 eron otosta Räsäsgaten kolmen ensimmäisen päivän eroihin (4764). Ottamalla vertailukohta mahdollisimman läheltä Räsäsgatea ja samansuuruisena, saadaan vertailukelpoinen aineisto.

"Normaali"-sivulla on tilastoitu suurimpien kuntien kohdalta eri ikäisten eroamiset sukupuolen mukaan. Pienemmät kunnat on jätetty pois, koska niiden osalta tilastoissa alkaa virhemarginaali vaikuttamaan liian paljon.

Kaikkien kuntien kirkostaeroamiset on laskettu yhteen alhaalla oleviin summarointiriveihin. Isot kunnat ovat yli 100,000 asukasta, keskikokoiset 20,000-100,000 ja pienet alle 20,000 asukasta. Kussakin ryhmässä on noin kolmasosa Suomen asukasluvusta.

"Rasasgate"-sivulla on samat tilastot kolmen päivän ajalta (keskiviikosta 10.7. lähtien). Perustilaston oikealta puolelta löytyy "heatmap" siitä, miten eroaminen on jakautunut eri tavalla normaalitilanteen ja Räsäsgaten välillä. Näistä näkyy selvemmin, mitkä ikäryhmät/sukupuoli ovat eronneet suhteellisesti enemmän tai vähemmän. Mitä punaisempi väri, sitä enemmän eroja Räsäsgatessa, kun taas sininen väri merkitsee (suhteessa) vähemmän eroja.

"Charts"-sivulla on havainnollistettu muutamia näitä tilastoja vertaamalla normaalin ja Räsäsgaten aikaisia eroprofiileja iän mukaan.

"Prosentit"-sivulla on avattu vielä hieman lisää eroamisen jakaantumista eri ikäryhmien ja sukupuolien kesken normaalitilanteessa ja Räsäsgaten aikaan.