Tyypillinen kirkosta eroaja on nuori mies. Tähän tekee poikkeuksen reilu kuukauden jakso kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin, jolloin nuoret, alle 25-vuotiaat naiset eroavat kaikista innokkaimmin kirkosta. Heidän osuutensa kirkosta eronneista on tuona aikana noin 25 prosenttia kaikista eronneista, kun normaalisti alle 25-vuotiaiden naisten osuus on noin 15 prosenttia.
- Varmaa selitystä näille nuorten naisten kesäisille kirkosta eroamisille ei voi antaa, mutta yksi mahdollinen selitys on kesähäät. Nykyään monen nuoren suhde kirkkoon on hyvin pinnallinen, mutta jäseninä pysytään, koska halutaan kirkkohäät komeissa puitteissa. Häiden jälkeen eroaminen on luontevaa. Nuorilla pareilla on lähes aina tiukkaa rahasta, joten kirkollisverosta säästyneet rahat menevät varmasti tarpeeseen, toteaa Eroakirkosta.fi:n tiedottaja Petri Karisma.
Kirkollisten vihkimisten osuus vaihtelee suuresti eri kaupunkien välillä. Tampereella kirkollisen vihkimisen valitsi vuonna 2013 vain 45,2 % pareista. Helsingissä kirkollisen vihkimisen halusi 52,7 % pareista. Kajaanissa kirkollisten vihkimisten osuus on niinkin korkea kuin 65 %.
Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava pitää yksityisasiana.
LISÄTIETOJA:
Petri Karisma
040 748 9532
Kaj Torrkulla
045 884 3633