Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2010-02-09

Tiedote 9.2.2010

Arkkipiispaehdokkaat kertovat miksi kuulua kirkkoon

Arkkipiispaksi ehdolla olevat kertovat eroakirkosta.fi-palvelussa miksi kuulua kirkkoon.

Martti Hirvonen viittaa hengelliseen perustehtävään: "Kuinka uskaltaisin sulkea takanani kirkon oven, kun kerran tiedän, että Vapahtaja itse odottaa minua taivaan kotiportilla."

Samuel Salmi toteaa kirkon tärkeimmäksi tehtäväksi hengellisen. Salmi luettelee paljon muitakin syitä, esimerkiksi "Pitää yllä yhteiskunnallista arvokeskustelua."

Jouni Lehikoinen kirjoittaa "Syy kuulua kirkkoon on se, että Jumala on ja että Hän on ilmoittanut itsensä ihmiselle." ja mainitsee lisäksi, että kirkko on suurin yksittäinen hyväntekeväisyysorganisaatio maassamme.

Kari Mäkinen kertoo, että kirkkoon kuulutaan monista syistä. Mäkisen mukaan "Yhteistä on, että kirkon jäsenenä ei kanna elämän ja kuoleman perustavia kysymyksiä yksin omilla hartioillaan."

Miikka Ruokanen aloittaa kysymyksellä: Miksi suurin osa ihmisistä kuuluu johonkin uskontoon siitä huolimatta, että tieteellisen tiedon määrä on lisääntynyt ja koulutuksen taso on noussut merkittävästi viimeisinä vuosikymmeninä? Ruokanen päätyy vastaamaan "Kirkon jäsenyys merkitsee tietoista ja konkreettista yhteyttä perimmäiseen todellisuuteen." Ruokanen kirjoittaa uskonnotonta kulttuuria vastaan todeten sen olevan huono pohja yhteiskunnalle.

Seppo Häkkinen ilmoitti ettei vastaa kysymykseen. Seppo Rissanen ei ole vastannut mitään.

Eroakirkosta.fi-palvelu haluaa tarjota tietoa vastakkaisesta näkökulmasta. Sivuston tarkoituksena on kertoa miten ja miksi ihmiset eroavat kirkosta. Päätös eroamisesta on henkilökohtainen valinta.

Eroakirkosta.fi:n tiedottajien kommentit arkkipiispaehdokkaiden kirjoituksista:

- Hirvosen kirjoitus oli pelkkä vaalimainos ilman asiasisältöä toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Heikki Orsila. "Salmen ja Lehikoisen kirjoitukset olivat mielestäni parhaiten perusteltuja niistä mitä saimme. Muut kirjoitukset olivat melko mitäänsanomattomia, paitsi Ruokasen kirjoitus joka kummastutti minua. Ruokanen kirjoitti, että ateistinen kasvatus johtaisi yhteiskunnalliseen moraaliseen kriisiin Neuvostoliiton ja Kiinan mallien mukaisesti. Tämänlainen dialogi ei edistä parempaa kulttuurien tuntemusta. Uskonnottomuus ei johda sananvapauden tai individualismin riistämiseen, mutta myöskään uskonnollinen kulttuuri ei edistä niitä."

- Oudointa on ettei Häkkinen käyttänyt tilaisuutta, toteaa puolestaan eroakirkosta.fi:n tiedottaja Johanna Sauna-aho. "Jos kellä, niin arkkipiispalla kuvittelin olevan sanottavaa kirkosta eroamassa olevalle. Palvelua käyttää noin 90% eroajista, muuta kautta samaa mahdollisuutta ei ole. Kyllä minä vaan kommentoisin mielelläni liitykirkkoon-sivulla."

- Hirvosen kirjoitus on henkilökohtainen kertomus siitä miksi hän kuuluu kirkkoon, toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Kaj Torrkulla. "Ruokasen kirjoituksessa puolestaan vilisee olkinukkeargumentteja uskonnottomia vastaan."

Arkkipiispaehdokkaiden vastaukset ovat luettavissa sivulla http://www.eroakirkosta.fi/eroakirkosta/arkkipiispa

Eroakirkosta.fi-palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Palvelua on käyttänyt 184 000 suomalaista. Sen osuus on noin 90% kaikista eroista. Tampereen vapaa-ajattelijat ry on uskonnottomien yhdistys, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta. Tampereen vapaa-ajattelijat on myös elamankatsomustieto.fi- ja uskomaton.fi-projektien taustayhteisö.

Lisätietoja:

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja
040-732 5989

Johanna Sauna-aho
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (suomen- ja ruotsinkielinen asiointi)
050-525 1606