Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2013-04-24

Tiedote

Veroilmoitusten tulo lisäsi kirkosta eroamista

Evankelis-luterilaisesta kirkosta on erottu huhtikuun 2013 aikana tavanomaiseen vilkkaaseen tapaan. Kymmenentuhannen eronneen raja tälle vuodelle rikkoutui tällä viikolla.

Keväällä erolukemia nostattavat kotiin postitetut esitäytetyt veroilmoitukset, joissa näkyy tieto verovelvollisen maksamasta kirkollisveron määrästä vuonna 2012. Useat kirkosta eroajat ovatkin maininneet raha- ja verotusasiat eroamisen syyksi. Tavalliset palautteet ovat: Rahaa menee liikaa, ei rahat riitä, ei kannata maksaa sellaisesta palvelusta mitä ei käytä, en ole uskonnollinen joten turha maksaa siitä, maksetulle kirkollisverolle ei saa vastinetta, käytän rahat mieluimmin itse valitsemaani hyväntekeväisyyteen, ym.

Lisäksi usein tulee kirkon liberaaleihin ja konservatiiveihin liittyvää eropalautetta. Moni sanoo, että kirkko on liian vanhoillinen eikä hyväksy yhteiskunnan muutosta ja homopareja. Toiset taas sanovat, että evankelis-luterilainen kirkko on maallistunut ja luopunut Raamatun sanasta. Jotkut vanhoilliset ovatkin ilmoittaneet liittyvänsä helluntaiseurakuntaan tai vapaakirkkoon. Evankelis-luterilainen kirkko yrittää olla koko kansan kirkko, mutta kaikkia ei voi miellyttää.

Yleinen erosyy on myös uskonnottomuus. Ihmiset kokevat, että on turha kuulua instituutioon, jonka sanomaan ei usko, mutta johon on lapsena tahtomattaan liitetty.

Tilastokeskuksen maanantaina päivittämä väestörakennetilasto kertoo, että 21,0 prosenttia suomalaisista ei kuulu mihinkään uskontokuntaan. Uskonnottomia on siis selvästi yli miljoona henkilöä, jota voidaan pitää suurimpana vähemmistöryhmänä. Tilastoissa näkyy selvä trendi vuosien aikana: Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien määrä vähenee ja väestörekisteriin kuuluvien uskontokuntiin kuulumattomien määrä lisääntyy.

Tilastokeskuksen väestörakennetaulukko

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html#vaestorakenne

LISÄTIETOJA:

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja
+358458843633

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja
+358407325989