Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2024-03-19

Tiedote

Kiista vihkimisistä lisää kirkosta eroamista
-- Espoossa enää alle 50 % kuuluu kirkkoon

Eroakirkosta-palvelun käyttö vilkastui, kun piispainkokous päätti esittää, että jatkossa kirkko vihkisi myös samaa sukupuolta olevia pareja. Ennen päätösesitystä noin 80 henkeä päivässä siirtyi palvelusta Digi- ja väestötietoviraston erosivulle ja välittömästi päätöksen jälkeen yli 200. Palvelu arvioi päätöksen tuottavan kaikkiaan noin 500 eroa.

- Ei se ole oikeasti paljon, kun vuodessa eroajia on yli 50 000. Konservatiiveja on aika vähän, ja enemmän tulee eroamaan kun kirkolliskokous todennäköisesti hylkää esityksen, kertoo tiedottaja Jori Mäntysalo.

Mäntysalo viittaa kirkkolakiin, jonka vuoksi kirkolliskokouksessa tarvitaan kolmen neljäsosan enemmistö jotta kaikkien parien vihkiminen sallittaisiin. Hän arvioi edelleen lähes joka toisen kirkolliskokousedustajan vastustavan muutosta, vaikka piispoista sitä kannattivat yhtä lukuun ottamatta kaikki.

Espoossa alle puolet kuuluu kirkkoon

Espoolaisista kirkkoon kuuluu 49,9 %. Siitä tuli helmikuussa kolmas kaupunki, jossa kirkon jäseniä on alle puolet asukkaista. Helsingissä raja rikkoutui vuonna 2021, Vantaalla 2022. Esimerkiksi tamperelaisista kirkon jäseniä on vielä yli 55 %.

Kirkosta eroamisten lisäksi jäsenmäärän suhteellista laskua selittää maahanmuuttajien osuus. Tulevaisuudessa merkittävin tekijä tulee olemaan kastettujen vauvojen vähentyminen.

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE

Espoolaisten kirkkoonkuuluvuuden voi laskea näiden tilastojen perusteella:

https://pxdata.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vamuu/statfin_vamuu_pxt_11lj.px
https://kirkontilastot.fi/viz.php?id=271

Eroakirkosta-palvelu ohjaa aikuiset eroajat nykyään Digi- ja väestötietoviraston (DVV) palveluun. DVV:n kertoman päiväkohtaisen erotilaston perusteella eroakirkosta-linkin seuraaminen kuvaa varsin tarkasti uskonnollisista yhdyskunnista eroamista. Näistä eroista puolestaan yli 95 % on evankelis-luterilaisesta kirkosta eroamisia, koska muut uskontokunnat ovat niin pieniä.

Linkin käyttökerrat näkee sivulta https://eroakirkosta.fi/static/dvv-aikasarja/