Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2023-02-02

Tiedote

Kirkosta eroaminen kasvoi yli 10 %

Evankelis-luterilaisesta  kirkosta erosi viime vuonna 63 694 ihmistä. Määrä oli kaikkien aikojen kolmanneksi suurin ja kasvoi noin 14 % edeltävästä vuodesta.

Puolet eroajista käytti eroakirkosta-palvelua.

Kirkkoon liittyneiden määrä oli lähes entisellään, vajaat 17 000. Kastettujen määrä väheni vain 6 %, kun syntyneiden määrä laski 9 %. Osan erosta selittää se, että loppuvuoden syntyneitä kastetaan seuraavan vuoden puolella.

Tiedot perustuvat kirkontilastot.fi-sivuun ja Tilastokeskuksen väestön ennakkotilastoon.

Ortodoksisen kirkon jäsenmäärä putosi viime vuonna yli tuhannella eli enemmän kuin kertaakaan itsenäisyyden aikana. Ortodoksisen kirkon tilanne on erilainen jäsenten ikäjakauman ja maahanmuuttajien vuoksi.

- Sote-uudistuksesta johtuva tuleva  kirkollisveron kasvu saattoi vaikuttaa ihmisten eroamispäätökseen. Muita selityksiä yleisen taloustilanteen ja yhteiskunnan maallistumisen lisäksi ei ole tiedossa, kertoo eroakirkosta-palvelun tiedottaja Jori Mäntysalo. Moni ihminen on myös havahtunut, että hyväntekeväisyyteen ja heikompien auttamiseen voi osallistua tehokkaammin muiden järjestöjen kautta.  

Kirkollisveron tuotto nousi euromääräisesti 2 %, eli 7 %:n inflaatio huomioiden väheni reaaliarvoisesti merkittävästi. Kuntaveron, jolla on sama veropohja, euromääräinen tuotto kasvoi 5 %. Erotus kertoo kirkon jäsenmäärän aiemmasta laskusta, koska 2022 eronneiden kirkollisveron maksu loppui 2023 alussa.

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE:

Virallisesti "liittyneitä" oli 20285, "kastettuja" 25020 ja "kastetut ja liittyneet alle 1-vuotiaat" -lukema oli 28679. Merkittävä osa vauvoja siis ehditään rekisteröidä pakanoina väestötietoihin ja kastetaan vähän myöhemmin. Näistä laskettu oikaistu luku kertoo 16626 ihmisen liittyneen.

Liittyneitä jäseniä on siis näennäistä tilastoa vähemmän, kastettuja vauvoja vastaavasti näennäisiä lukuja enemmän.

Vuoden 2021 osalta ei ole käytettävissä "kastetut ja liittyneet alle 1-vuotiaat" -lukemaa, tiedotteen arvio perustuu "kastetut"-lukujen vertailuun.

Kirkon jäseniä kuoli 9,4 % vuotta 2021 enemmän, kun kaikkiaan kuolleisuus kasvoi 9,1 %.