Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2005-12-19

20 000 eronnut kirkosta tänä vuonna eroakirkosta.fi-sivuston kautta

Eroakirkosta.fi-sivuston kautta on eronnut 18.12. mennessä 20 000 ihmistä ev.lut. kirkosta. Viime vuonna vastaavaan päivään mennessä oli sivuston kautta eronnut vähän yli 9 200 kirkon jäsentä. Sivuston kautta on joulukuussa eronnut noin 112 kirkon jäsentä päivässä. Tämä on jonkin verran vähemmän kuin marraskuussa, jolloin päivässä erosi noin 141 kirkon jäsentä.

Sivuston osuus kaikista eronneista vaihtelee saamiemme tietojen mukaan 50–72 prosenttiin. Koska vaihteluväli on noin suuri, ja vuottakin on jäljellä kaksi viikkoa, on mahdotonta arvioida, mihin koko vuoden kirkostaeroamisluvut asettuvat. Eri lähteistä saatujen tietojen mukaan kirkosta eroaminen on kasvanut merkittävästi vuodesta 2004. Turussa ja Lahdessa on koko viime vuoden eroamisluvut saavutettu jo marraskuun lopulla. Myös monilla pienemmillä paikkakunnilla ovat kasvut olleet 15 105–% välillä.

Tampereella eroakirkosta.fi-sivuston merkitys korostuu, onhan se paikkakuntalaisten ylläpitämä ja Tampereen vapaa-ajattelijat on varsin näkyvä toimija paikkakunnalla. Tampereen seurakuntayhtymän kirkostaeroamisluvut ovat heidän omien tietojensa mukaan kasvaneet yli 40–% viime vuodesta. Varovaisenkin arvion mukaan vuonna 2005 Tampereella tulee eroamaan kirkosta yli 2 200 kirkon jäsentä. Viime vuonna Tampereella erosi kirkosta 1 788 ihmistä.

Uskonnonvapauden toteutumisen kannalta on oleellista, että kirkosta eroamista on helpotettu. On hyvä huomata, että suurin osa kirkon jäsenistä ei ole itse henkilökohtaisesti ja vapaaehtoisesti liittynyt kirkon jäseneksi. Kirkosta eroamisen voimakas lisääntyminen, ensin kirjallisen eroamismenettelyn myötä ja toisen kerran vuoden 2005 alussa, kun sähköpostilla eroaminen tuli mahdolliseksi, kertoo Suomen olevan huomattavasti maallistuneempi kuin julkisuudessa yleensä halutaan myöntää. Uskonnonvapauden yksi keskeinen ajatus on, että valtion tulisi kohdella yhdenvertaisesti kaikkia uskontoja ja maailmankatsomuksia. Nykyinen kahta valtionkirkkoa suosiva järjestelmä ei vastaa nykyaikaista käsitystä uskonnonvapaudesta, jossa valtion tulee suhtautua puolueettomasti erilaisiin maailmankatsotuksiin.