Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2009-03-19

Tiedote 19.3.2009

Nuorten asema kirkossa muuttuu ristiriitaiseksi

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien äänestysikäraja laskee 16 vuoteen huhtikuussa. Vaaleissa äänestävä nuori ei kuitenkaan saa itsenäisesti erota kirkosta. Nykyisen lain perusteella alle 18 -vuotias tarvitsee vanhempiensa suostumuksen erotakseen. Vaaleissa äänestämiseen ei tarvita vanhempien lupaa.

"Tilanne on kestämätön. On outoa, että henkilö saa äänestää yhdistyksen vaaleissa, mutta ei saa erota omasta tahdostaan" toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Heikki Orsila. "Mielestäni tämä on jopa alentavaa nuoria kirkon jäseniä kohtaan. Heille annetaan äänivalta, mutta samalla estetään poislähteminen. Eikö kirkko luota jäseniinsä?" kysyy Orsila.

Kirkko pyrkii patoamaan jäsenpakoa tarjoamalla äänioikeuden. Hallituksen esityksessä toistetaan sama perustelu. Hallituksen tehtävänä ei kuitenkaan ole ottaa kantaa siihen, onko kirkosta eroamisen määrä hyvä vai huono asia. Vuonna 2008 eroakirkosta.fi -palvelun kautta eronneista 18-vuotiaita oli noin 7%. Näistä 38% erosi heti kun täytti 18. Tahtoa kirkosta eroamiselle löytyy siis jo ennen täysi-ikäisyyttä.

Eroakirkosta.fi -palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Tampereen vapaa-ajattelijat ry on uskonnottomien yhdistys, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta.

Lisätietoja:

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-732 5989

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (ruotsin- ja suomenkielinen asiointi), hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
050-525 1606