Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2008-02-18

Eroakirkosta.fi -palvelun kautta erosi lähes tuhat ihmistä päivässä!

Eroakirkosta.fi -palvelun kautta kirkosta on eronnut jo 100 000 ihmistä. Sadastuhannes ero tapahtui 17.2.2008. Samana päivänä palvelun kautta erosi 985 kirkon jäsentä. Tämä on kaikkien aikojen päiväkohtainen ennätys. Edellinen ennätys oli 552, joka saavutettiin 2. tammikuuta tänä vuonna. Eilen erosi kirkosta noin saman verran ihmisiä kuin Lahden tai Oulun kokoisissa kaupungeissa eroaa koko vuonna. Eilisen ennätys voi rikkoutua jo tänään. Kello 11.00 mennessä eroja oli 270, ja eroaminen jatkuu edelleen.

Vuonna 2008 kirkosta eroaminen on kasvanut reippaasti. Viime vuonna ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana erosi kirkosta 4451 henkilöä. Tänä vuonna vastaava luku on 6672, eli kasvua on 50 %. Kirkosta eroaminen on ollut koko palvelun toiminnan ajan nousujohteista. Perustamisvuoden 2003 aikana erokirjeitä postitettiin 983 - eilen siis yhtenä päivänä ylitettiin tämä luku. Vuonna 2007 palvelun kautta erosi 32 418 kirkon jäsentä.

Uudenlainen kansalaisvaikuttamisen muoto

Vapaa-ajattelijoiden yhtenä tavoitteena on valtionkirkkojärjestelmän purkaminen. Tarkoituksena on saattaa kaikki aatteelliset yhteisöt tasa-arvoiseen asemaan lain edessä ja poistaa esimerkiksi yrityksien kirkolle maksama yhteisövero-osuus. Eroakirkosta.fi -palvelu pureutuu näihin tavoitteisiin. Kun palvelu perustettiin vuoden 2003 marraskuussa, asetettiin yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi evankelis-luterilaisen kirkon valtionkirkkoaseman esillä pitäminen ja sen arvostelu. Tässä tavoitteessa olemme onnistuneet hyvin. Suomessa on uskallettu viime aikoina keskustella valtionkirkon asemasta. Tämä ei vielä ole johtanut lainsäädännöllisiin toimiin, mutta senkin aika tulee lähivuosina. Kaksi eduskuntapuoluetta, Vihreä liitto ja Vasemmistoliitto, ovat jo ottaneet kirkon ja valtion erottamisen puolueohjelmaansa.

Eroakirkosta.fi -palvelu on pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan toimintaympäristöönsä. Tästä hyvänä esimerkkinä on sähköpostitse tapahtuvan kirkosta eroamisen mahdollisuus. Nykyään kaikki maistraatit hyväksyvät sähköpostilla tehdyn kirkosta eroamisen. Tämän mahdollistamiseksi tarvittiin kirjelmä sisäasianministeriöön ja valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle. Koko prosessi kesti noin kolme vuotta. "Kirkosta eroaminen sähköpostilla tuskin olisi mahdollista, ellemme olisi olleet aktiivisia asian suhteen," toteaa Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma.

Sähköpostieroamisen takia eroakirkosta.fi -palvelusta on tullut hyvin kustannustehokas tapa vaikuttaa valtionkirkon asemaan. Kaiken kaikkiaan internet on tarjonnut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskuntaan. Internetissä taloudelliset panostukset ovat hyvin pieniä verrattuna perinteiseen mediaan.