Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2009-01-01

Tiedote 1.1.2009

Kaikkien aikojen ennätys: 50 000 jätti valtionkirkon

Vuonna 2008 evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi 50 000 jäsentä. Vuonna 2007 eroajia oli noin 38 000. Edellisen kerran näin suuri muutos koettiin laman alkaessa 1991, jolloin eroaminen lähes kaksinkertaistui 30 000 lähtijään.

Talouden epävarmuus heijastuu erolukuihin. 'Kesällä erottiin vain hieman edellistä vuotta enemmän. Eroaminen kasvoi syksyllä talouskriisin saapuessa Suomeenkin', toteaa Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma.

Palvelun kautta erosi viime vuonna 47 500 henkilöä. Lähes kaikki kirkosta eroajat käyttävät eroakirkosta.fi -palvelua. Aiempien vuosien tapaan viimeisinä päivinä erottiin vilkkaasti. Vuoden kolmen viimeisen päivän aikana palvelua käytti 2500 henkilöä.

Kirkon näkyminen medioissa tuntui eroamispiikkeinä. Eroamista lisäsivät esimerkiksi Imatran kirkkoherran sukupuolenkorjauksesta käyty keskustelu ja Kankaanpään kirkkoherran torjuva suhtautuminen naispappeuteen. Myös kirkon vastatoimet eroamisen patoamiseksi epäonnistuivat ja lisäsivät eroamista entisestään.

'Asenneilmastossa on tapahtunut selvä muutos, eikä kirkkoon kuulumista pidetä enää kansalaisvelvollisuutena. Nykyään kirkkoon kulumisesta tai kuulumattomuudesta voi keskustella aivan samalla tavalla, kuin mihin tahansa yhteisöön kuulumisesta. Eroakirkosta.fi -palvelulle on ollut selvä sosiaalinen tilaus. Suomi on paljon maallistuneempi maa, kuin on osattu kuvitella. Vuoden 2008 ennätykselliset luvut ovat mitä todennäköisemmin vasta alkusoittoa tulevien vuosien eroamismäärille'. kertoo Karisma

Palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Tampereen vapaa-ajattelijat ry on uskonnottomien yhdistys, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta.

Kunta- ja maakuntakohtaiset luvut löytyvät täältä.

Laajemmat tilastot löytyvät erokartasta.

Lisätietoja:

Petri Karisma
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen puheenjohtaja
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-748 9532

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-732 5989

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (ruotsin- ja suomenkielinen asiointi), hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
050-525 1606