Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2005-01-11

SÄHKÖPOSTILLA VOI EROTA KIRKOSTA

Sisäministeriön suosituksen mukaan maistraattien tulisi hyväksyä myös sähköpostitse tulleet ilmoitukset kirkosta eroamisesta. Tampereen Vapaa-ajattelijat ry:n maistraateille tekemämme kyselyn mukaan kaikki muut maistraatit noudattavat ministeriön suositusta paitsi Turun maistraatti. 12–17-vuotiaiden on kuitenkin edelleen erottava kirjeellä, koska heidän eroilmoituksessaan on useampi allekirjoitus.

Eroakirkosta.fi-sivusto lähettää tästä lähtien eroilmoituksen sähköisesti suoraan maistraattiin. Sivuston kautta voivat erota nekin, joilla ei ole omaa sähköpostiosoitetta. Sivusto tarkistaa henkilötunnuksen ja laskee iän, jolloin eroilmoitus on aina oikeamuotoinen. Kirkosta eroamisen voi hoitaa myös lähettämällä sähköpostiviestin johonkin maistraattiin. Tällöin viestissä on mainittava lähettäjän nimi, henkilötunnus ja asia, eli kirkosta eroaminen.

Muutoksen taustalla on vapaa-ajattelijoiden marraskuussa 2004 lähettämä kirjelmä sisäministeriölle. Uskonnonvapauslaki vaatii kirjallisen ilmoituksen, mutta se ei edellytä allekirjoitusta. Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa kertoo, että kirjallisen muodon täyttää myös sähköposti, jota ei tarvitse täydentää allekirjoituksella.

40 VUOTTA EROAMISENEMMYYTTÄ

Kirkosta eronneiden määrää vuodelta 2004 on vaikea arvioida. Muutaman seurakunnan luvut ovat tiedossa, mutta niiden tulokset ovat erisuuntaisia. Joka tapauksessa on selvää, että eroajia tulee olemaan enemmän kuin liittyneitä.

Kirkkoon on kerran Jatkosodan jälkeen liittynyt useampi kuin eronnut vuonna 1964. Nyt on siis 40 peräkkäistä vuotta ollut kirkolle tappiollista.

Asiaanliittyvää

» Turun maistraatin vastaus tiedusteluun sähköpostilla eroamisesta