Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2008-11-27

Tiedote 27.11.2008

Kirkollisvero yleisin syy kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi -palvelun kautta ev.lut. kirkosta eronneiden useimmin mainitsema peruste erolle on kirkollisvero. Eroamisen helppous ja uskonnottomuus ovat myös usein mainittuja perusteita.

"Päivittäisessä eroamisessa kirkollisveron vaikutus näkyy selvästi. Palvelun kirkollisverolaskuria käyttäneet eroavat 75% todennäköisemmin kuin muut palvelussamme vierailevat," toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Heikki Orsila. Keskimääräinen kirkollisvero on noin 1,33% tuloista. "Yksityisen sektorin työntekijä maksaa keskimäärin 400 euroa vuodessa kirkolle," jatkaa Orsila.

Lamavuosina 1992 ja 1993 kirkosta eroaminen kaksinkertaistui. Kumpanakin vuotena erosi noin 30 000 henkilöä. Tämä lukema ylitettiin seuraavan kerran vuonna 2005. Kirkosta eroaminen saattaa kasvaa huimasti ensi vuonna mikäli nykyisen talouskriisin uhat realisoituvat.

Yritykset maksavat yhteisöveroa josta vaihteleva osuus välillä 86 ja 110 miljoonaa euroa menee kirkolle. Yhteisöveron osuuden tarkoituksena on kattaa kulut hautaustoimesta, johon valtionkirkolla on monopoli. Yhteisöveron kirkolle maksettu osuus ei kuitenkaan vastaa hautausmenojen kuluja sillä haudattujen ja hautausmaiden määrä muuttuu tasaisesti, mutta maksettu määrä riippuu talouden suhdanteista.

Eroakirkosta.fi -palvelua ylläpitää Tampereen vapaa-ajattelijat ry, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta.

Lisätietoja:

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-732 5989

Petri Karisma
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen puheenjohtaja
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-748 9532

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (ruotsin- ja suomenkielinen asiointi), hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
050-525 1606