Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2008-09-01

Vihkimisoikeuksia ei myönnetty uskonnottomille - Vapaa-ajattelijat pettyivät

[MYÖHEMPI KORJAUS: Siviilivihkimisten osuus on noin 40% eikä 60%.]

Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina lain, joka edelleen estää uskonnottomilta vihkimisoikeudet. Vapaa-ajattelijat kokevat lain pettymyksenä.

"Homoparien vihkiminen on saanut julkisuutta, mutta meidän asiamme on unohtunut. 15% suomalaisista ei kuulu uskontokuntiin, ja siviilihäät kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Olisi ollut aika laajentaa vihkimisoikeuksia.", toteaa eroakirkosta.fi -palvelun tiedottaja Heikki Orsila.

Eroakirkosta.fi järjesti uskonnonvapaus.fi -sivuston kanssa kyselyn vihkimisoikeuksista. Uudistusten kannalla on yhteensä 59 prosenttia: 11% laajentaisi vihkimisoikeudet uskonnottomien katsomusyhteisöille, 22% siirtäisi virallisen osuuden pelkästään maistraateille ja 24% ehdottaa vihkimislupaa jonka saisi yksityishenkilö tutkinnon suoritettuaan. 41% on nykyisen menettelyn kannalla.

Vapaa-ajattelijoiden mukaan vihkimisoikeuksien laajentaminen antaisi juhla- ja puhujapalveluille paremmat mahdollisuudet palvella asiakkaitaan. "Vihkimisen muodon ei tarvitse olla sama kuin kirkkohäissä. Tämä loisi uudenlaista kulttuuria, jossa muoto voisi vaihdella paljonkin.", kertoo Orsila.

Siviilivihkimisten osuus on noin 60%. Niiden suosio on kasvanut erityisesti 2000-luvulla. Nyt vahvistettu laki laajensi vihkimisoikeuksia Lapin turisteja varten, mutta ei muuttanut vihkimisjärjestelmää muuten.

Vihkimisoikeuskyselyn tarkemmat tulokset löytyvät osoitteesta:

www.uskonnonvapaus.fi/2008/kysely-vihkimisoikeudet.html

Lisätietoja:

Heikki Orsila
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-732 5989

Petri Karisma
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja, hallituksen puheenjohtaja
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
040-748 9532

Kaj Torrkulla
Eroakirkosta.fi:n tiedottaja (ruotsin- ja suomenkielinen asiointi), hallituksen jäsen
Tampereen vapaa-ajattelijat ry
050-525 1606