Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2014-11-21

Tiedote

Eroakirkosta.fi-palvelu 11 vuotta - lähes 440 000 kirkosta eronnutta ja kirkon talous horjuu

Kun eroakirkosta.fi-palvelu perustettiin marraskuun 21. päivä 2003, niin sille asetettiin kolme tavoitetta: kirkosta eroamisen helpottaminen, keskustelun herättäminen valtionkirkon asemasta ja julkisuutta vapaa-ajattelijoille. Uusi uskonnonvapauslaki astui voimaan syksyllä 2003. Uuden lain mukaan kirkosta eroaminen ei vaatinut henkilökohtaista käyntiä maistraatissa tai kirkkoherranvirastossa. Tämä mahdollisti eroakirkosta.fi-palvelun.

Eroakirkosta.fi-palvelu on erittäin helppokäyttöinen ja sitä on markkinoitu voimallisesti alusta asti. Tutkimusten mukaan eroakirkosta.fi-palvelun tuntee 70 prosenttia suomalaisista. (Solita, Suomi Oy Ab - Sähköisten palveluiden käyttö -tutkimus (sivu 4) http://www.solita.fi/wp-content/uploads/2014/04/Valli_Katriina_Marketvisio.pdf )
Noin 95 prosenttia kirkosta eroajista käyttää eroakirkosta.fi-palvelua.

- Emme tulleet palvelua perustettaessa ajatelleeksi, kuinka merkittävästi eroakirkosta.fi-palvelu tulee vaikuttamaan kirkon talouteen. Kirkko on joutunut pakolliselle kulukuurille ja kriisitietoisuus kirkon sisällä leviää kulovalkean tavoin. Kirkko ei millään pysty kovin pitkään ylläpitämään nykyisiä rakenteita ja yli 20 000 työntekijää. Kirkon jäsenten määrä tulee tippumaan alle 50 prosenttiin koko väestöstä noin kahdessa vuosikymmenessä. Valtionkirkkojärjestelmän purkaminen tulisi aloittaa mitä pikimmin. Mikä se sellainen kansankirkko on, jonka kansa jättää, kuittaa eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

- Eroakirkosta.fi-palvelu on näyttänyt internetin voiman. Pienikin toimija voi saada paljon aikaan, kuin on toimiva idea ja osaavia tekijöitä. Internetissä onnistuminen ei välttämättä vaadi suuria rahoja. Internet on selvästi demokraattinen väline, joka mahdollistaa tehokkaan ja aidon kansalaisvaikuttamisen, jatkaa Petri Karisma.

Eroakirkosta.fi-palvelu tulee julkaisemaan tarkemmat laskelmat kirkon jäsenmäärän kehityksestä tulevaisuudessa ja eroakirkosta.fi-palvelun vaikutuksesta kirkon talouteen.

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

Tunnin välein päivittyvä grafiikka
http://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/tanaan.html

Reaaliaikainen laskuri
http://eroakirkosta.fi/static/nyt.txt

Eroakirkosta.fi-palvelun tilastografiikkaa laajemmin
http://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/

LISÄTIETOJA:

Petri Karisma
040 748 9532

Kaj Torrkulla
045 884 3633