Valtionkirkosta on eronnut tänä vuonna 50 000 jäsentä. Vuonna 2012 eroajia oli 41 000.
Luku kasvaa edelleen, koska vielä joulun jälkeen eroaa useita tuhansia jäseniä.
Kirkosta eroaminen on aktiivista vuoden viimeisinä päivinä, koska alkavan vuoden kirkollisvero määräytyy sen mukaan, kuuluuko kirkkoon vuodenvaihteessa.
Kirkosta eroaminen painottuu yleensäkin vuoden loppupuolelle. Noin neljännes kaikista eroista tapahtuu joulukuussa ja puolet vuoden viimeisenä neljänneksenä. Vuoden loppupuolella eronneet ovat vanhempia ja näin yleensä suurituloisempia kuin alkuvuonna eronneet. Myös eroajien palautteissa korostuu rahan merkitys eron syynä vuoden lopulla.
Tämä vuosi on kirkosta eroamisen historiassa toiseksi vilkkain. Tämän vuoden edelle pääsee vain vuosi 2010, jolloin Ajankohtaisen kakkosen keskusteluillan eli ns. Homoillan takia erosi kuukaudessa noin 40 000 kirkon jäsentä ja koko vuonna yli 80 000 kirkon jäsentä. Kuluvan vuoden kirkosta eroamista nosti heinäkuussa tapahtunut kohu, jonka aiheutti sisäministeri Päivi Räsäsen pohdinta Raamatun ja Suomen lain suhteesta.
Tilastotietoa kirkosta eroamisesta
http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/
Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Suomen valtion tulisi siirtyä kohti tunnustuksettomuutta. Tunnustukseton valtio kohtelee kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti eikä ota kantaa minkään uskonnon tai vakaumuksen puolesta tai sitä vastaan. Uskonto ja vakaumus ovat yksityisasioita, eikä henkilöä pidä pakottaa ilmaisemaan uskontoaan tai vakaumustaan. Tunnustukseton valtio turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotka nojaavat perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
LISÄTIETOJA:
Petri Karisma
040 748 9532
Kaj Torrkulla
045 884 3633